Specjalnością Berty są kartacze z mięsem (4 szt - 29zł) przepisu babci Janiny z Litwy. Pysznie smakują z surówką ze świeżej kapusty (9zł). Serwujemy także kluchy warmińskie (29zł), plince ze śmietaną (placki - 29zł), świeżonkę z regionalnym pieczywem (35zł). ostatnie danie nie jest dla osób na diecie - to na prawdę pyszne ale tłuste danie. Słyniemy także z pysznych pierogów, w których jest bardzo cienkie ciasto a farsz jest najważniejszy: z wołowiną, ruskie ze skwarkami czy z twarogiem na słodko (ceny od 26zł/porcję 10 szt).

 Zapraszamy także na pyszne, rozpływające się w ustach, zrazy wołowe, które podajemy z delikatnymi kopytkami i ciepłymi burakami (49zł) czy gołąbki w sosie pomidorowym (42zł/2szt). Kopytka dostępne są także jako osobne danie - serwujemy je wtedy z masłem i koprem (26zł).

 Codziennie jest świeży rosół, który podajemy albo z domowym makaronem (19zł) albo z pielmieni (małe pierożki z wołowiną) i łyżką śmietany i natką (23zł). Dla wielbicieli innych zup - codziennie gotowana jest świeża zupa dnia (16zł). Dostępne są także flaki wołowe na przemian z żurkiem serwowanym z jajkiem i mięsnymi klopsami (22zł)

 Na deser proponujemy kuch - świeżo pieczone ciasto (14zł) oraz faworki, lub jak kto woli chrusty (12zł), a latem regionalne lody w waflu (9zł)

 Napoje w większości również wykonujemy sami: kompot z owoców (9zł) albo z kwiatu czarnego bzu lub mniszka lekarskiego (12zł) oraz domową lemoniadę (15zł). Dla piwoszy mamy wspaniałe piwa regionalne z Browaru Kormoran, Gościszewo,Jurand  oraz Mikołajki ( od 12zł) a dla kierowców - podpiwek lub kwas chlebowy z Litwy (12zł).

 Oczywiście, jest także kawa świeżo mielona z ekspresu (11zł) oraz duży wybór herbat(9zł). Zimą ogrzeje nas grzane piwo (14zł) czy herbata zimowa z dodatkiem miodu, imbiru i pomarańczy (15zł).

 SMACZNEGO!