Specjalnością Berty są kartacze z mięsem (4 szt - 16zł) przepisu babci Janiny z Litwy. Pysznie smakują z surówką ze świeżej kapusty (4zł). Serwujemy także kluchy warmińskie (16zł), plince ze śmietaną (placki - 16zł), świeżonkę z regionalnym pieczywem (19zł) czy glónek (pajda chleba) ze smalcem i ogórkiem (7zł). Dwa ostatnie dania nie są dla osób na diecie - to na prawdę pyszne ale tłuste dania. Słyniemy także z pysznych pierogów, w których jest bardzo cienkie ciasto a farsz jest najważniejszy: z wołowiną, ruskie ze skwarkami czy z twarogiem na słodko (ceny od 15zł/porcję 10 szt)

 Codziennie jest świeży rosół, który podajemy albo z domowym makaronem (9zł) albo z pielmieni (małe pierożki z wołowiną) i łyżką śmietany i natką (13zł). Dla wielbicieli innych zup - codziennie gotowana jest świeża zupa dnia (8zł).

 Na deser proponujemy kuch - świeżo pieczone ciasto (7zł).

 Napoje w większości również wykonujemy sami: kompot z owoców (5zł) albo z kwiatu czarnego bzu lub mniszka lekarskiego (5zł). Jest także lemoniada (5zł), wyciskany sok z pomarańczy (9zł). Dla piwoszy mamy wspaniałe piwa regionalne z Browaru Kormoran  (10zł) a dla kierowców - podpiwek lub kwas chlebowy z Łitwy (7zł).

 Oczywiście, jest także kawa świeżo mielona z ekspresu (6zł) oraz duży wybór herbat(5zł). Zimą ogrzeje nas grzane piwo (9zł) czy herbata zimowa z dodatkiem miodu, imbiru i pomarańczy (8zł).

 SMACZNEGO!